Om Rut-avdrag

Vad är Rut?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Hur mycket Rut-avdrag får jag göra?

Du får göra avdrag på 50 % av arbetskostnaden och du får göra avdrag på upp till 50 000 kronor per år. Detta maxtak gäller per person och inte per fastighet. Är ni flera som bor i samma bostad så kan ni dela på Rut-avdraget mellan är.

Vem ansöker om Rut?

Hestia städservice, eller det bolag du väljer att anlita, ansöker om Rut åt dig, så det är ingenting du behöver tänka på. Du kommer att få en bekräftelse från Skatteverket antingen elektroniskt (om du är ansluten till en digital brevlåda som exempelvis Kivra) eller hemskickad per post kort efter att vi ansökt om Rut-avdraget.

Skatteverket har lite krav för att du ska få nyttja Rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Här har vi listat vilka kraven är:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du ska ha betalat inkomstskatt i Sverige för minst 90% av din totala inkomst
  • Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs
  • Dödsbon kan få rutavdrag, men enbart om arbetet utförts före dödsfallet
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete, läs mer om det i rubriken nedan.
  • Du som barn kan ta Rut-avdrag åt dina föräldrar, medan föräldrar inte får ta Rut-avdrag åt sina barn.

Hur mycket måste jag tjäna för att kunna nyttja maximal skattereduktion?

Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja den maximala skattereduktionen är svårt att säga. Det beror på olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den ”nödvändiga” inkomsten.

Du kan gå in och läsa mer på Skatteverkets sida där de förklarar mer om det här och där du själv kan uppskatta ditt rot- och rutavdrag. Klicka här för att ta dig vidare dit.

Hur fungerar Skatteverkets boendekrav?

Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad. Även fritidshus, andelslägenheter eller en stuga som du äger eller hyr ut kortare eller längre tid räknas som bostad.

Om du hyr ut din bostad kan du inte nyttja rutavdraget för tjänster som utförs under uthyrningstiden utan det är istället hyresgästen som ska göra detta.

Du får nyttja rutavdrag för en bostad du ska flytta in i.

Jag och med att Skatteverket ställer boendekrav så kan du inte använda rutavdrag för flyttstädning av dödsbo. Inte heller efterlevande barn kan få skattereduktion för arbete som har utförts i förälders bostad.

Det går däremot bra att använda Rut-avdrag för flyttstädning av hyresrätt, så länge du uppfyller kraven för boendekrav.

Om tjänsten utförs i slutet av året, men jag betalar fakturan året efter, hur fungerar det med rutavdraget då?

Om Hestia städservice, eller något annat städbolag du anlitat för din flyttstädning, utför en tjänst i december och din betalning kommer in i januari så går rutavdraget på det nya året. Skatteverket går efter det datum man har betalat fakturan och inte det datum som tjänsten är utförd.

PÅLITLIGA ANSTÄLLDA

Våra pålitliga och noggranna anställda förstår dina specifika behov, vi håller utrymme rena under en byggprocess från skräp och bråte, vi håller era kontor skinande rena och trivsamma.

Vi arbetar dagtid, kvällar och helger och vi anpassar oss i största möjliga mån efter kundernas önskemål.

MILJÖ

Miljöanpassade inköp – Ett fastställt mål är att alltid beakta miljöaspekter vid inköp av produkter som används i vår verksamhet.
Vi använder säkra desinfektionsmedel samt HEPA-filtrering och rengöringsdukar av mikrofiber.

FLYTTSTÄDNING

Många företag låter oss ta hand om flyttstädningen. Vår kvalitetssäkrade, flyttstädning är en trygg helhetslösning där både utrustning och städmaterial ingår.

rut- avdrag till Flyttstädning i Göteborg

Boka flyttstädning

FÖNSTERPUTS

Vi har lång erfarenhet och vet hur vi ger dig skinande blanka och rena fönster med minsta möjliga besvär för dig. Alltid till ett snabbt, förmånligt pris.

Fönsterputs i Göteborg och Mölndal

Boka fönsterputs

VILKA ÄR VI?

Verksamheten startades 2012 och Vi är ett familjeföretag med ett antal mycket duktiga medarbetare som driver företaget på ett förtjänstfullt och professionellt sätt.

VAD GÖR VI

Våra fokusområden är – kontorsstädning – trappstädning – flyttstädning, byggstädning och slutstädning inför besiktning.

Välkommen att ta kontakt med oss ​​om du är i behov av en kompetent städfirma.

VÅRAN VISION

Vi på Hestia städservice ska vara det personliga städföretag som du kontaktar när du behöver hjälp med ditt städuppdrag, detta utan krångliga  abonnemang/avtal och inställelseavgifter.

Vi arbetar hårt med att göra städbranschen etiskt ren, vi vill att våra anställda ska vara stolta över sin arbetstitel som lokalvårdare.

ÅR I BRANSCHEN

GOOGLE RECENSION

AVKLARADE UPPDRAG

ÅTERKOMMANDE KUNDER

KAN VI HJÄLPA TILL?