RUTAVDRAG

Vad är Rut?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

 

Hur mycket Rut-avdrag får jag göra?

Du får göra avdrag på 50 % av arbetskostnaden och du får göra avdrag på upp till 50 000 kronor per år. Detta maxtak gäller per person och inte per fastighet. Är ni flera som bor i samma bostad så kan ni dela på Rut-avdraget mellan är.

Vem ansöker om Rut?

Hestia städservice, eller det bolag du väljer att anlita, ansöker om Rut åt dig, så det är ingenting du behöver tänka på. Du kommer att få en bekräftelse från Skatteverket antingen elektroniskt (om du är ansluten till en digital brevlåda som exempelvis Kivra) eller hemskickad per post kort efter att vi ansökt om Rut-avdraget.

Skatteverket har lite krav för att du ska få nyttja Rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Här har vi listat vilka kraven är:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du ska ha betalat inkomstskatt i Sverige för minst 90% av din totala inkomst
  • Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs
  • Dödsbon kan få rutavdrag, men enbart om arbetet utförts före dödsfallet
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete, läs mer om det i rubriken nedan.
  • Du som barn kan ta Rut-avdrag åt dina föräldrar, medan föräldrar inte får ta Rut-avdrag åt sina barn.

Hur mycket måste jag tjäna för att kunna nyttja maximal skattereduktion?

Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja den maximala skattereduktionen är svårt att säga. Det beror på olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den ”nödvändiga” inkomsten.

Du kan gå in och läsa mer på Skatteverkets sida där de förklarar mer om det här och där du själv kan uppskatta ditt rot- och rutavdrag. Klicka här för att ta dig vidare dit.

Hur fungerar Skatteverkets boendekrav?

Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad. Även fritidshus, andelslägenheter eller en stuga som du äger eller hyr ut kortare eller längre tid räknas som bostad.

Om du hyr ut din bostad kan du inte nyttja rutavdraget för tjänster som utförs under uthyrningstiden utan det är istället hyresgästen som ska göra detta.

Du får nyttja rutavdrag för en bostad du ska flytta in i.

Jag och med att Skatteverket ställer boendekrav så kan du inte använda rutavdrag för flyttstädning av dödsbo. Inte heller efterlevande barn kan få skattereduktion för arbete som har utförts i förälders bostad.

Det går däremot bra att använda Rut-avdrag för flyttstädning av hyresrätt, så länge du uppfyller kraven för boendekrav.

Om tjänsten utförs i slutet av året, men jag betalar fakturan året efter, hur fungerar det med rutavdraget då?

Om Hestia städservice, eller något annat städbolag du anlitat för din flyttstädning, utför en tjänst i december och din betalning kommer in i januari så går rutavdraget på det nya året. Skatteverket går efter det datum man har betalat fakturan och inte det datum som tjänsten är utförd.

RUTAVDRAG GÖTEBORG!

För att du ska kunna ta del av rutavdraget behöver du uppfylla en del villkor och lämna korrekta uppgifter till utföraren som du har anlitat.

Vilka städtjänster som du kan ansöka rutavdrag har du nedan.

 

FLYTTSTÄDNING

Är du intresserad av eller har du redan bokat din flyttstädning? Utföraren som du anlitar måste säkerställa att typen av arbete som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Det är ett delat ansvar mellan er. Se exempel på rutarbete. Vi rekommenderar er att avtala om vem som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.

Du kan gå in och läsa mer på Skatteverkets sida där de förklarar mer om det här och där du själv kan uppskatta ditt rot- och rutavdrag. Klicka här för att ta dig vidare dit.

 

FÖNSTERPUTS

Vi har lång erfarenhet och vet hur vi ger dig skinande blanka och rena fönster med minsta möjliga besvär för dig. Alltid till ett snabbt, förmånligt pris. Utföraren som du anlitar måste säkerställa att typen av arbete som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Det är ett delat ansvar mellan er. Se exempel på rutarbete. Vi rekommenderar er att avtala om vem som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.

Du kan gå in och läsa mer på Skatteverkets sida där de förklarar mer om det här och där du själv kan uppskatta ditt rot- och rutavdrag. Klicka här för att ta dig vidare dit.

Hur fungerar det?

1. OFFERT

Boka en genomgång och få en gratis offert.

2. VI UTFÖR ARBETET

Vi utför arbetet enligt överenskommen offert.

3. ENKEL BETALNING

Efter godkänd städning. Enkel och säkert betalning med faktura. Rutavdraget gör vi direkt på utskickad faktura.

KONTAKTA OSS!

För barnen. Och världen de drömmer om.

Erikshjälpen. Second hand-butiken nära dig tar emot möbler, husgeråd, kläder, böcker och elektronik, leksaker, sportutrustning, hemtextil, skor och mycket annat som är i gott skick.

Du kan skänka varor till din butik på följande sätt:

  • Lämna själv i Erikshjälpens gåvomottagning
  • Boka hämtning – hör av dig direkt till din lokala butik, telefonnummer och mejladresser hittar du här.

Det du bidrar till är inte bara återanvändning, det är också biståndsarbete. Möbler, husgeråd och kläder blir till nya brunnar, hälsovård och utbildning. Tänk på att det du skänker måste vara helt, rent och i säljbart skick.

För ytterligare information om tider och annan information kring insamling av möbler, välj ovan eller på butikssidan.

Victor Hasselblads gata 11- butikssidan.

Göteborg – Västra Frölunda

eller

Rosenlundsgatan 8 – butikssidan.

Göteborg

Adress
Datorgatan 4
561 33 Huskvarna

0383-46 74 50
info@erikshjalpen.se